Apua kunnostuksiin
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset voivat myöntää ympäristöministeriön Ahti-ohjelmasta harkinnanvaraisia avustuksia vesistökunnostuksiin ja vesienhallinnan hankkeisiin. Ahti-ohjelman avustushaku vesien- ja merenhoidon hankkeille:
Avustusten hakuaika on vuosittain loka-marraskuussa
- Tarkoitettu vesienhoidon toteutusta ja vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin
- Ensisijaisia ovat konkreettiset, pinta- ja pohjavesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja valuma-alueilla
- Tukea suunnataan erityisesti hyvää huonommassa tilassa olevien vesien tilan parantamiseen
- Tavoitteiden toteuttamiseksi tuetaan myös kuntien, yritysten, yhdistysten ja muiden paikallisten yhteisöjen muodostamien yhteistyöverkostojen toimintaa ja kehittymistä.
Vesistöhankkeita koskevat hakemukset toimitetaan alueellisen ELY-keskuksen kirjaamoon sähköisesti ja hakuajan jälkeen toimitettuja hakemuksia voidaan ottaa huomioon määrärahojen puitteissa. Määrärahat anotaan ELY-keskuksen käyttöön vuosittain ministeriöltä (YM & MMM). Vireille tulleiden hankkeiden määrä ja laatu vaikuttavat ELY-keskukselle myönnettävän määrärahan suuruuteen.
Yleiset edellytykset avustukselle
- Kustannukset ovat kohtuulliset saavutettaviin hyötyihin nähden
- Avustuksen saaja kykenee luotettavasti valvomaan avustuksen käyttöä, vastaamaan toteuttamisesta ja toteuttamisen jälkeisistä velvoitteista
- Avustuksen saajalla on tarvittavat vesilain tai muun lain mukaiset luvat kunnossa
- Avustuksen saamiseksi hakijan tulee olla yleensä esimerkiksi rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, kalatalousalue, vesilain mukainen yhteisö tai kunta
Avustuksen määrä ja kesto
- Avustus enintään 50 % hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista
- Vesistössä tehtävät kunnostustyöt (hoito- ja poistokalastus, vesikasvien poisto, ruoppaus, vedenkorkeuden nosto)
- Valuma-alueella tehtävät kunnostustyöt (kosteikot, laskeutusaltaat, virtaaman hidastimet, ym.)
- Avustus voi olla poikkeustapauksissa myös tätä suurempi
- Yleisesti suunnittelu- ja selvityshankkeissa, jotka tukevat sekä vesien hyvän tilan saavuttamista, että kalatalouden ja vesistön virkistyskäytön edistämistä tuen osuus on 70 %
- Lintuvesikunnostuksissa tuen osuus on 50–100 % (100 % osuus voidaan myöntää esimerkiksi luonnonsuojelualueen tai valtakunnallisesti arvokkaaksi luokitellun lintuveden kunnostamiseksi)
- Huonokuntoisten patojen muuttaminen pohjapadoiksi tuetaan 20–100 % osuudella. Tuen osuuden harkinta perustuu asiantuntijaryhmän arvioon
- Avustus myönnetään 3 vuodeksi kerrallaan, jona aikana hanke on toteutettava
Lisätietoja Etelä-Savon ELY-keskuksesta:
Vesistöasiantuntija Lasse Hämäläinen
Puh. 029 502 4206 / lasse.hamalainen@ely-keskus.fi
Vesistöasiantuntija Inka Vesala
Puh. 029 502 4208 / inka.vesala@ely-keskus.fi
Vesistöasiantuntija Liisa Muuri
Puh. 0295 024 029/ liisa.muuri@ely-keskus.fi
Johtava vesistöasiantuntija Juho Kotanen
Puh. 029 502 4192 / juho.kotanen@ely-keskus.fi
Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka
Puh. 029 502 4233 / pekka.sojakka@ely-keskus.fi
EU-maaseuturahaston mahdollisuuksia vesiensuojeluun ja -hoitoon 2023-2027
Julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö voi hakea avustusta tiedonvälitys- tai investointihankkeisiin. Investointihankkeet on jaettu kahteen kategoriaan: Yleishyödylliset ympäristö- ja ilmastoinvestoinnit sekä Yleishyödylliset investoinnit maaseudun toimintaympäristön kehittämiseen ja taloudellista toimintaa kehittävät investoinnit. Avustuksen määrä vaihtelee 30-100 % kokonaiskustannuksista. Avustushaku on jatkuva.
Viljelijät voivat hakea avustusta Ei-tuotannollisiin investointeihin sekä peltotukia. Avustuksen määrä vaihtelee toimenpiteisiin käytettävän maa-alan mukaan. Avustushaku kerran vuodessa, tänä vuonna 30.6.2025 mennessä.
Lisätietoja: Maaseutuasiantuntija Kaija Siikavirta, p. 0295 024 087 / kaija.siikavirta@ely-keskus.fi
Leader SavonLuotsi
Leader -tuet on tarkoitettu maaseutualueiden elinvoiman, elinympäristön, asuttavuuden ja yhteisöllisyyden sekä yritystoiminnan kehittämiseen. Tukea voi hakea myös vesiensuojelun tarpeisiin, esimerkiksi selvityksiin ja suunnitelmiin, ympäristön kunnostukseen, ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin. Esimerkkejä yleishyödyllisistä hankkeista ovat mm. kaislaleikkurin hankinta, reittien ja rakenteiden kunnostus, rantojen kunnostus, virtavesien kunnostus, vedenlaadun parantamiseen ja ylläpitämiseen liittyvät suunnitelmat ja toimet, vesiensuojelun opas asukkaille, veneenlaskuluiska tai virkistysmahdollisuuksien kehittäminen.
https://www.savonluotsi.fi/yhteisoille/
https://www.savonluotsi.fi/yrityksille/
Lisätiedot: Sini Yläsaari, hankeneuvoja sini.ylasaari@savonluotsi.fi , p. 044 976 6880
Leader Veej’jakajan rahoitustuki vesiensuojeluun ja maaseudun kehittämiseen
Veej’jakaja tukee paikallisia yhdistyksiä sekä ympäristötoimia, jotka edistävät esimerkiksi vesistöjen tilan parantamista, ravinnekuormituksen vähentämistä ja luonnon monimuotoisuutta. Rahoitusta voidaan myöntää esimerkiksi kosteikkojen perustamiseen, valuma-alueiden kunnostukseen, erilaisiin selvityksiin ja ympäristötietoisuutta lisääviin hankkeisiin.
Leader-ryhmät myöntävät rahoitusta myös yleishyödyllisiin investointeihin, jotka lisäävät elinvoimaisuutta maaseutualueilla kuten yhteiset laiturit sekä luontopolut. Rahoitusta voivat hakea yhdistykset, kunnat ja muut yhteisöt. Paikallisten mikroyritysten on lisäksi mahdollista saada tukea liiketoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen.
Veej’jakajan toiminta-alueeseen kuuluvat Mikkelin maaseutualueet, Mäntyharju (pois lukien Pertunmaa), Kangasniemi, Hirvensalmi, Pieksämäki ja Puumala.
Tutustu tarkemmin rahoitusmahdollisuuksiin ja hakuohjeisiin: www.veejjakaja.fi
Lisätietoja: Essi Saarinen, hankeneuvoja, p. 044 0155 219 | essi.saarinen@veejjakaja.fi