Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmilla toteutetaan vesienhoitosuunnitelmien toimeenpanoa voimassa olevan lainsäädännön puitteissa. Suojelusuunnitelman keskeinen tavoite on tunnistaa pohjavedelle ihmistoiminnasta aiheutuvat riskit sekä siinä esitettyjen toimien avulla ennaltaehkäistä pohjaveden laadun heikkeneminen ja turvata alueen pohjaveden kemiallinen ja määrällinen tila. Suojelusuunnitelman laatimisen ja päivittämisen tulisi kohdistua erityisesti vesienhoidossa tunnistetuille riskipohjavesialueille. Avustusta voidaan myöntää kunnille pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen ja suunnitelmien päivittämiseen.
Lisätietoa avustuksen hakemiseen:
Palveluiden asiasanahaku - ely - ELY-keskus
Lisätietoa pohjaveden muodostumisesta ja esiintymisestä:
Pohjaveden muodostuminen ja esiintyminen | Vesi.fi
Lisätietoa pohjavesien tilasta Suomessa:
Pohjavesien tila on Suomessa yleisesti hyvä
Miksi pohjavesialueen suojelusuunnitelma laaditaan? Mitä hyötyä siitä saadaan?
- Esitetään koostetusti pohjavesialueen ominaisuudet ja haavoittuvuudet sekä riskitoiminnot helposti läpikäytävässä suunnitelmassa
- Saadaan tunnistettua pohjavesialueella olevat riskit ja prioriteettijärjestys riskeille
- Saadaan määritettyä konkreettisia toimenpiteitä riskien poistamiseksi/minimoimiseksi
- Saadaan työkalu pohjavedensuojelun edistämiseen poliittista keskustelua varten
- Turvataan vedenottoa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä
- Turvataan pohjavesialueen määrällinen ja laadullinen tila
Kuva: Teemu Koski
Kuka voi laatia pohjavesien suojelusuunnitelman
Laki vesien ja merenhoidon järjestämisestä 1299/2004 10 e § mukaisesti ” kunta voi laatia pohjavesialueen suojelusuunnitelman kunnan alueella sijaitsevalle pohjavesialueelle, johon kohdistuu pohjaveden tilaa merkittävästi vaikuttavaa toimintaa tai jossa tämän lain mukaiset ympäristötavoitteet sitä edellyttävät. Suojelusuunnitelma voidaan laatia yhteistyönä tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa.”
Käytännössä kunta voi tilata suojelusuunnitelman laadinnan konsulttiyritykseltä tai suojelusuunnitelman voidaan laatia kunnan omana työnä. Tärkeintä on, että laatijalla on tehtävään soveltuva koulutus ja riittävä osaaminen pohjavesitehtävistä. Koska suojelusuunnitelman laadittaessa käsitellään mahdollisesti turvaluokiteltua tietoa, täytyy myös tietoturva asiat huomioida suojelusuunnitelman laadinnassa. Aineisto ei saa työn jälkeen jäädä konsultille.
Aloitteen suojelusuunnitelman laatimisesta voi tehdä myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tai esimerkiksi vesihuoltolaitos, ympäristöjärjestö tai yksityinen kansalainen.
Suunnitelman teolle on hyvä nimetä ohjausryhmä, jossa voi olla edustajia muun muassa kunnan eri toimialoilta, pelastuslaitoksesta, vesihuoltolaitoksesta ja ELY-keskuksesta.
Suojelusuunnitelma kannattaa laatia:
- Niille alueille, joilla on riskitoimintoja ja vedenottoa tai joita on tarkoitus hyödyntää vedenottoon.
- Pohjavesialueille, joiden suojelusuunnitelma on 10 vuotta vanha tai alueella on tapahtunut merkittäviä muutoksia tai pohjavesitietous on lisääntynyt merkittävästi esim. alueelle on laadittu rakenne- ja virtausmallit ja riskit pystytään tämän ansiosta arvioimaan huomattavasti aiempaa tarkemmin.
Mitä suojelusuunnitelman laadinta maksaa ja paljonko avustusta on saatavana?
Riippuen pohjavesialueen koosta ja riskitoimintojen määrästä pohjavesialueen suojelusuunnitelma maksaa noin 8 000–25 000 euroa. Budjettiin on hyvä varata jonkin verran rahaa myös lisätöille kuten maastotöille. Avustusta voi tällä hetkellä saada 50 %, jolloin kunnan osuudeksi jää noin 4 000–12 500 €.
Avustushaku on vuosittain loka-marraskuussa.
Miten suojelusuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet viedään käytäntöön?
Pohjavesien suojelun edistämiseksi kunnassa tulee olla 1–2 kertaa vuodessa kokoontuva pohjavesiyhteistyöryhmä, joka käy läpi suojelusuunnitelmissa esitetyt toimenpiteet ja vie niiden toteuttamista eteenpäin. Työryhmässä on mahdollista myös käydä läpi ajankohtaiset pohjavesiasiat ja eri hankkeiden pohjavesivaikutukset.
Yhteystiedot: Juha Rautio, Etelä-Savon ELY-keskus, juha.rautio@ely-keskus.fi p. 0503961828